het Schuurtje

Gezelligheidsvereniging Het Schuurtje - The Roots Wat is het Schuurtje? Wie kan de gemoedstoestand die het Schuurtje is beter omschrijven dan de huiscolumnist van de vereniging zelve: Bilderbeek!
Niet geheel ontoepasselijk steek ik net een shagje aan, zachtjes eraan puffend, terwijl ik begin aan deze regel. De zippo klikt zachtjes open, het geluid van vuur ontstaat en dunne rookwalmen onttrekken zich aan het brandende papiertje. Niet geheel ontoepasselijk, omdat niet alleen columns vaak tot stand zijn gekomen met een shagje, maar ook omdat ít Schuurtje zelf zich vaak inspireert in diverse fases waar veel gerookt wordt (danwel daadwerkelijk roken, danwel door het bouwen een een vuur waar een collectieve verbranding van diverse studieboeken nog een puntje aan kan zuigen). ít Schuurtje zelf is ook vuur! Altijd is er weer een brandend verlangen om met vrinden een pintje te heerschen en de trivialiteiten van het leven te bespreken. Sinds ít Schuurtje is uitgebreid met splintergroepering ít Keldertje loopt zij over van creativiteit en enthousiasme.

Maar wat Ūs ít Schuurtje precies? Een onoplettende voorbijganger zou het foutief kunnen opvatten als een stel dronken idioten die al brabbelend het publiek om zich heen verdrijven. Dat wil het ook nog wel eens zijn. ít Schuurtje is echter ook een idee, een idealisme, een levenswijze, een groepering waarbij vele kunststromingen in het niets vallen! De mannen van ít Schuurtje zijn allemaal getalenteerd op diverse gebieden, van muziek tot literatuur, en de samenkoming hiervan levert doorgaans comische danwel onzinnige dingen op.

Al sinds de eerdere dagen van ít Keldertje, waar men bier dronk, muziek maakte en, ja, shagjes rookte, was er affiniteit met ít Schuurtje, daar leden van ít Schuurtje ook frequenten van ít Keldertje waren. Veel herinneringen gaan terug naar eindeloos kaarten en kebab halen om half 3 ís nachts om vervolgens de volgende dag brak een college proberen te volgen. Echter is ít Schuurtje ook geen onbekende van enkele ít Keldertje bezoekers; enkele malen werd er al bier gedeeld en ging men in op gesprekken die de diepere dingen des levens beroerden.

Toen ít Schuurtje zich echter ook op propere wijze online begaf, kwam de ware geest naar boven; men schreef columns, ontmoette elkaar vaker, begaf zich op het terrein van podcasts en leerde het communiceren met vrouwen tijdens volslagen dronkenschap. De laatste BBQ ligt nog vers in iedereens herinnering; een prachtige balans tussen bier en vlees, tussen de fundamenten van man en vrouw, tussen vuur en kou! En dat is een aspect van ít Schuurtje, een plek waar men samenkomt en mooie tijden beleefd, terwijl daar absoluut geen aanleiding voor is.

Vergeet echter niet dat door deze samenkomst van mensen en ideeŽn, er ook een basis-mentaliteit ontstond. Zoals vele kunstgroeperingen, gaat ook ít Schuurtje uit van zijn idealen en ontstaat er een sfeer waarin men zich kan ontwikkelen op persoonlijk en creatief vlak. Zolang men zich blijft inzetten voor elkaar en voor datgene waar zij in geloven zal ít Schuurtje nog vele decennia voortgaan. Dulce et decorum est pro Schuurtje mori!
Een beknopte geschiedschrijving Hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen

Rond het Schuurtje

Gezelligheidsvereniging Het Schuurtje - BBQ BBQ's Het Schuurtje staat bekend om zijn uitgebreide BBQ's, waarbij meestal het grootste deel van de leden aanwezig is. Dit en de vloedgolf aan drank, voedsel en spiritus/terpetine maakt het een evenement om naar uit te kijken (wees niet bang, we doneren ook elk jaar een geit aan Afrika). Een misvatting die bij sommigen nog wel eens schijnt te leven is dat zo'n schranspartij alleen plaats kan vinden met een aluminium-wegwerp-BBQ op een zonnig terras, maar dat is totale onzin. Schuurtje BBQ's zijn oldsk00l! Een gat in de grond, een rooster er op en een vuur zo hoog als een bloeiende kersenboom (poŽtisch), dat is alles wat je nodig hebt! Ben je benieuwd? Hieronder kun je filmpjes van voorafgaande BBQ activiteiten bekijken:

Get the Flash Player to see this player.